ANALYSE – Een hopeloos vastgelopen Brexit-proces en peilingen die op een meerderheid wijzen voor tegenstanders van het vertrek van het VK uit de Europese Unie: het Remain-kamp heeft op papier een sterke uitgangspositie om te zorgen dat het Verenigd Koninkrijk bij de EU blijft.
En toch zijn de anti-Brexitpartijen sterk verdeeld.
Hoe matig de relaties tussen deze partijen wel niet zijn, bleek afgelopen week toen de anti-Brexitpartijen er niet in slaagden gezamenlijk een kandidaat naar voren te schuiven voor tussentijdse verkiezingen in de stad Peterborough. Uiteindelijk schoven de Liberaal-Democraten en de Groenen hun eigen kandidaat naar voren en het nieuwe Change UK helemaal geen.
In een curieuze verklaring beschuldigde Change UK de Labour-partij ervan de campagne in Peterborough te willen saboteren. Wat natuurlijk logisch is en de vraag opwerpt waarom Labour de campagne van een rivaliserende partij níet zou willen verstoren.
Dus hoewel ze de kans hebben om een sterke anti-Brexitcampagne te voeren met een dito kandidaat, zijn de Remain-partijen vooral bezig zichzelf te versplinteren en in een machteloze positie te manoeuvreren.
Dit kan de pro-Europese beweging flink opbreken met de Europese parlementsverkiezingen van 23 mei in zicht. In veel opzichten worden deze verkiezingen namelijk gezien als een soort referendum om in de EU te blijven.
Uit recente Europese peilingen blijkt dat een alliantie van anti-Brexitpartijen goed zou zijn geweest voor 30 procent van de stemmen. Maar zoals de zaken er nu voorstaan moeten de Remain-stemmen verdeeld worden onder Change UK, de Liberaal-Democraten en de Groenen. Met een minderheid voor elk als voorspelbaar eindresultaat.
Toen Change UK afgelopen februari werd opgericht, gingen er veel stemmen op om een alliantie aan te gaan met bestaande pro-Europese partijen. Change UK besloot echter een eigen koers te varen, schreef de Liberaal-Democraten af en riep diens aanhangers op om over te stappen naar Change UK.
In plaats van stemmen oogstte Change UK vooral hoon. Niet in de laatste plaats door herhaaldelijk van naam te veranderen, en door onenigheid over het partijlogo.
Waar twee honden vechten om Remain, daar gaat Nigel Farage ermee heen
Nu de tot op het bot verdeelde Britse pro-Europese partijen elkaar bestrijden, gaan Nigel Farage en zijn Brexit Party er met de buit vandoor. Volgens recente peilingen is Farage's Brexit Party bij de Europese verkiezingen goed voor mogelijk meer dan 30 procent van de stemmen.
Nigel Farage die de verkiezingen wint: zelfs dat horrorscenario heeft de pro-Europese partijen er nog niet toe bewogen concessies te doen en de samenwerking aan te gaan.
Nu de belangrijkste spelers van het Remain-kamp elkaar de tent uitvechten, gooit het pro-Europese kamp haar belangrijkste troefkaart in de prullenmand.